Ketojenik Diyet Zararlı Mı?

fx15-zayiflama-hapi

 

Ketojenik diyetin zararlı mı? Yoksa faydalı mı olduğunu düşünmeden önce “ketojenik diyetin” aslında ne demek olduğunu anlamakta fayda var. Halkın “keto diyet” olarak da tanıdığı ketojenik diyet, vücudun yağ yakmasını maksimum seviyeye çıkararak kilo vermeyi sağlıyor. Yağ yakmayı maksimum seviyeye çıkarmak ise oldukça düşük miktarda karbonhidrat alıp yoğun bir şekilde protein tüketilmesiyle sağlanıyor.

Vücuda karbonhidrat alımının önemli ölçüde düşmesi ile vücut “ketoz” denilen metabolik durumun içerisine girer. Ketoz haldeki vücut ise ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde edebilmek adına yağ yakmada oldukça işlevsel hale gelir.

Ketojenik beslenen vücutta insülin seviyesi düştüğünden günün her saati yağ yakma işlemi en üst seviyelere çıkıyor. Bu da hızlı bir şekilde kilo vermeye olanak sağlıyor.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Elbette ki “kilo vermek” söz konusu olunca ve bunun beslenme alışkanlığıyla sağlandığı duyulunca birçok insan doğal yoldan kilo vermenin faydalı olduğunu düşünür.

Diğer karbonhidrat diyetlerine nazaran ketojenik diyet vücudu kelimenin tam manasıyla bir yağ yakma makinesine dönüştürdüğünden diğerlerine göre daha hızlı kilo verdiriyor.

Kilo verdirmesinin yanı sıra epilepsi, Alzheimer ve kanser gibi amansız hastalıkların tedavisinde de son dönemlerde kullanılmaya başlamış ve tatmin edici sonuçlar verdiği görülmüştür.

Bunlarla birlikte proteini fazla alan vücut oldukça enerjik hissederken açlık hissi de ortadan kalkmış olur ve birçok gencin en önemli sorunlarından biri olan akne ve sivilcelere karşı da faydası bulunmakta. İhtiyaç fazlası yağın sivilce ve akne şeklinde vücuttan atılması yerine vücuttaki yağların yakılmasından kaynaklı olarak ketojenik beslenen insanlarda sivilce ve akne gibi sorunlar neredeyse ortadan kalkıyor.

Vücutta meydana gelen yaraların onarılmasıyla görevli proteinlerin fazla alınması, yaraların daha hızlı iyileşmesini de sağlayarak ketojenik beslenmenin bir artısı olarak yansıyor.

 

Ketojenik Diyetin Zararları Var Mıdır?

Ketojenik diyet sadece faydaları olan bir beslenme çeşidi olsaydı, dünyadaki 7 milyar insanın tamamı ketojenik beslenirdi. Vücudun protein ve yağa ihtiyacı olduğu gibi karbonhidrata da ihtiyacı var. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu maddelerin bir kısmının eksik bir kısmının ise fazla alınması uzun vadede vücuda zarar da veriyor.

Yani halkın “keto diyet” diye adlandırdığı bu diyet, uzun süre aralıksız bir şekilde devam ettirildiğinde halkın “keto gribi” olarak tanıdığı bir yığın zarar ile tekrar dönüyor. Ve faydalarının yanında zararları olarak da sıralanabiliyor.

Bu diyetin uzun süre kesintisiz hâlde devam ettirilmesiyle vücutta gözle görülür faydaların yanında önemli ölçüde de zararları görülür. En başta da uzun süre ketojenik beslenen çocukların büyümesi yavaşlar.

Diyetin ilk aşamalarında vücudun enerjik hissetmesi ise ilerleyen zamanlarda karbonhidrat eksikliğinden kaynaklı olarak halsizlik, yorgunluk şeklinde vücuda yansır. Buna paralel olarak da zihinsel işlevlerin yavaşlaması ve artarak devam eden açlık hissi de görülmeye başlar.

Keto beslenme, vücuttaki insülin seviyesinin azaltılmasıyla sağlandığından, ilerleyen zamanlarda tip 2 diyabet gibi önemli rahatsızlıklara da neden olabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbete Başla
Yardımcı olmamı ister misini?
Merhaba :) Siparişinizi whatsapp üzerinden de verebilirsiniz..